Skulen i Freetown, Sierra Leone

Skulen i Freetown, Sierra Leone Foto: BuildAid

Skulen «vår» i Freetown i Sierra Leone er opna.

Ved ein enkel seremoni i dag vart skulebygget og administrasjonsbygget som elevane ved Måløy Vidaregåande Skule har samla inn penger til dei siste åra, offisielt opna.

Skulen er eit samarbeidsprosjekt mellom BuildAid Norge og Home Leone, der BuildAid har stått for bygginga, og Home Leone skal stå for drifta.

Ole Stenbakk i BuildAid opplyser at skulen har plass til 144 elevar. Men i og med at det vert undervising både på føremiddag og på ettermiddagen, er den reelle kapasiteten på 288 elevar. Grunnsteinen til bygget vart lagt ned den 27.10 2017.

Opningstala som Ole og Ingfrid heldt, er gjengitt i norsk versjon under:

Tale ved åpningsseremoni i Sierra Leone 9. september 2019.

Bakgrunnen for at Ingfrid og jeg står her i dag startet for 18 år siden. I år 2001 reiste jeg sammen med Mercy Ships fra Norge til Sierra Leone. Her i Freetown deltok jeg sammen med Mercy Ships å gi hjelp til alle syke og sårede etter borgerkrigen var slutt.

Det var en sjokkerende opplevelse for meg å komme fra rike Norge og se hvor forferdelig folk hadde det her i Sierra Leone. Mitt første oppdrag i Freetown var å holde orden på den lange køen av folk som ønsket å få legebehandling om bord i hospitalskipet Anastasis.

I tre dager sto jeg vakt, og siste dagen fant jeg ei lita vakker jente, (se vedlagte bilde). Med en gang jeg kom bort til henne grep hun handa mi og sammen med moren gikk vi til legene. Jeg husker det regnet voldsomt den dagen, det skjulte tåren som rant nedover kinnet mitt. Etter kort tid opererte legene det store hareskåret, og den lille jenta med de store blanke øynene ble enda vakrere.

Lille Sarah som jenta het har jeg hatt stor glede av å gi utdannelse. Den lille jenta er nå blitt 22 år, og er nærmest blitt som en datter for meg. Og gleden er stor over at hun står her sammen med oss i dag. Sarah har arbeidet her ved Home Leone i ca. to år, jeg vet hun trives godt her, og gledelig er det å høre at også ledelsen her ved Home Leone også er godt fornøyd med hennes innsats.

Reisen hit til Sierra Leone for 18 år siden snudde opp ned på livet mitt. Etter det har Ingfrid og jeg drevet hjelpeprosjekter i syv forskjellige u-land. I Kongo, Haiti, Den dominikanske Republikk, Filipinene, Papua Ny Guinea og Vietnam. Vår lille organisasjon BuildAid har hjulpet tusenvis av mennesker i disse landene.

(Ingfrid leser videre)

I dag står vi altså her, takket være møte mellom Sarah og Ole for atten å siden. Vi i BuildAid har hatt stor glede av å samarbeide med dere i Home Leone. Det er imponerende hva dere har fått til på så kort tid. For oss i BuildAid har det vært veldig lærerikt å få innsyn i hvordan dere bygger og drifter.

BuildAid har mange sponsorer, men i dette prosjektet med bygging av denne flotte folkeskolen og administrasjons bygget er det kun en sponsor, og det er ca. 300 elever ved en videregående skole hjemme i Norge som heter Måløy Videregående Skole.

I mange år har alle elevene brukt en dag og jobbet for å skaffe penger til BuildAid og disse to byggene. Tenk hvor mange tusen timer alle disse elevene har arbeidet for å hjelpe dere! Til sammen har elevene arbeidet for ca. Nok 600.000,- (60.000,- BP)

Det er veldig synd at ingen av elevene er her i dag, grunnen til det er at det er veldig dyrt å reise fra Norge til Sierra Leone. Men jeg har med en varm hilsen fra skolens ledelse som ønsker dere alle lykke til med prosjektet.

Jeg vet fra mange andre prosjekter rundt om i verden, så ønsker mottaker å gi oss noe tilbake, ikke tenk på det, største gleden i livet er å gi. Største gaven dere kan gi oss i BuildAid og elevene ved Måløy Videregående Skole er å ta godt vare på bygningene, slik at vi om for eksempel fem år kommer tilbake, så ser skolen og administrasjonshuset ut akkurat slik de er i dag!

Gaven fra elevene ved Måløy Videregående Skole er stor i dag, det som er det fantastiske med denne gaven er at den vokser i verdi for hvert år som går. Tenk verdien det er for et barn å kunne lære å lese og skrive. Tenk hvilken verdi det er om noen år når kanskje 1000 barn kan lese og skrive takket være innsatsen fra elever hjemme i Norge som dere aldri vil møte. Ta med dere lærdommen fra elevene ved Måløy Videregående Skole, det å hjelp andre, selv de dere ikke kjenner eller noen gang vil møte dem. Glem aldri, å gi er det største et menneske kan gjøre, det gjelder også dere!

På vegne av styret i BuildAid ønsker vi elever, lærere og administrasjonen i Home Leone lykke til videre!

I mangel på bilder frå opningssermonien, nyttar vi bilder som vi tidlegare har motteke frå BuildAid Norge:

Administrasjonsbygget og deler av skulebygget.

Klasseromsfløya. Plassen mellom bygga er no grusa.

Inngangen til skulen

Ole Stenbakk med to av elevane

Ingfrid hjelper til med sortering av skulebøker.

Opplæring av dei lokale lærarane

Eit av klasseromma klart til bruk.

Flagget gjekk til topps også på Måløy Vidaregåande Skule.

Desse logoane vert sett opp på skulebygget.