F.V Håkon Kongshaug, Kaya Røstøen Remme, Celine Gjønnes, Sondre Silden og Shehroz Rafique Foto: Liv Randi Myhre

Besøk fra Antidoping Norge.

Kosthold og trening var tema da Celine Gjønnes fra Antidoping Norge (ADN) snakket med elevene ved Måløy Vidaregåande Skule torsdag og fredag.

Skolen er med i et samarbeid med Vågsøy Kommune og ADN som heter "Lokal mobilisering mot doping". Kroppsøvingslærerne ved skolen satte av sine timer til foredraget.

Trening og fysisk aktivitet kan gjøre godt for både kropp og sinn. Samtidig finnes det treningsmiljøer over hele landet der utseendet er en sterkere drivkraft enn sunnhet og velvære.

For noen føler jakten på drømmekroppen til usunne treningsregimer, inntak av store mengder kosttilskudd og bruk av ulovlige og helseskadelige dopingmidler for å oppnå raske resultater. De siste årene har kroppsidealet beveget seg i retning av noe som kan være uoppnåelig for mange gutter og jenter. Mange unge sier de er misfornøyd med egen kropp.

Enkel tilgang på ulovlige stoffer og mangelfull kunnskap om konsekvensene bidrar til at unge velger å bruke dopingpreparater som en snarvei til «drømmekroppen». Beslag gjort at tollvesenet tyder på et betydelig nasjonalt marked.

Antidoping Norge skal være ledende på oppdatert og relevant informasjon til ungdom og yrkesgrupper som berøres av problemstillingen i sitt virke.

Gjennom helhetlige samarbeidsprosjekter og programmer, ønsker de å redusere de fysiske, psykiske og sosiale konsekvensene hos unge mennesker som følge av dopingbruk og kosttilskudd. De ønsker også å forhindre at doping ødelegger liv til brukere, familie og tilfeldige tredjeparter.